Οδοιπορικό στη γραφική Μεσορόπη
Οδοιπορικό στη Μεσορόπη-Μονοπάτι Σπηλαίου-Παγγαίο
Γράφει η Μαρία Συριτζίδου

Κυριακή πρωί
και με τη παρέα μας αναχωρούμε για τη Μεσορόπη
Καβάλας, ένα περιπατητικό και συνάμα γαστρονομικό προορισμό του Παγγαίου.
Η ονομασία προήλθε από την αρχαία πρόταση εν μέσω ορέων οπή και μετεξελίχθηκε σε Μεσορόπη, που έγινε και η τελική ονομασία του χωριού για πολύ καιρό μέχρι και σήμερα.
Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους, 30 λεπτά από την Καβάλα και 1 ώρα και 30 λεπτά από την Θεσσαλονίκη.
Η Μεσορόπη
είναι μαγική καθώς συναντάς πλακόστρωτους δρόμους, γεφυράκια, πλατάνια,
πανέμορφα σπίτια με εξαιρετική αρχιτεκτονική,
πηγάδια και μια υπέροχη πλατεία με τα ταβερνάκια της που σε περιμένουν για μια
γευστική πανδαισία.

Τα αρχοντικά της περιοχής είναι από τα τέλη 19ου και αρχές 20ου αιώνα και αναδεικνύουν το πλούτο που υπήρχε στη περιοχή από το εμπόριο καπνού που γινόταν εκείνα τα χρόνια. Κόσμημα αποτελεί και το λαογραφικό μουσείο που βρίσκεται στη πλατεία του χωριού. Κάνοντας μια βόλτα θα περάσεις από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής κτισμένη το 1890 και θα δεις το πέτρινο δημοτικό σχολείο από το 1933.

Το δημοτικό σχολείο

Αφού απολαύσαμε ένα ωραίο καφέ στη πλατεία ξεκινήσαμε τη πεζοπορία μας μέσα στο δάσος, το γεμάτο από φτέρες ,οξειές,καστανιές κ.α.Το μονοπάτι μας διήρκησε 6 χιλιόμετρα μέχρι το καταρράκτη και μετά άλλα 4χιλ μέχρι το Σπήλαιο .Πρόκειται για το γνωστό Μονοπάτι της Μεσορόπης που φτάνει μέχρι τη κορυφή του Παγγαίου σε υψόμετρο 1956μ.Θα σας μαγέψουν οι καστανιές, τα πλατάνια, οι ατέλειωτοι μικροί καταρράκτες, τα τοξωτά γεφυράκια, οι βάθρες με τα πεντακάθαρα τρεχούμενα νερά και ο καταρράκτης ύψους 7μ που θα συναντήσετε στη διαδρομή.'Εχει και πολλά παγκάκια για ξεκούραση στη διαδρομή.
Τα τοξωτά γεφυράκια

Ο καταρράκτης της Μεσορόπης

Στη συνέχεια
μπορείς να απολαύσεις το γεύμα σου σε ένα από τα ταβερνάκια της
περιοχής.Ιδιαίτερο είναι οι 'Καστανιές' λίγο έξω από το χωριό με απολαυστικούς
μεζέδες
Δε πρέπει να
παραλείψεις ένα πέρασμα από το μαγαζί του κ.Φλώρου με το εξαιρετικό ταχίνι του.Το χειροποίητο
βιολογικό ταχίνι ολικής αλέσεως που παράγει, είναι οικογενειακή υπόθεση για
περισσότερα από 100 χρόνια.Ο κ.Φλώρος είναι και παραγωγός μελιού επίσης.

Τα προϊόντα του κ.Φλώρου είναι εξαιρετικής ποιότητας. Το σουσάμι ψήνεται σε ξυλόφουρνο για να αφαιρεθεί η υγρασία και να αποκτήσει άρωμα από τα ξύλα, ενώ κατά τη σύνθλιψη του σουσαμιού ανάμεσα στις μεγάλες πέτρες του πετρόμυλου δεν παράγεται μεγάλη θερμότητα που θα υποβάθμιζε τη γεύση και το άρωμα του προϊόντος.
Έχοντας απολαύσει μια υπέροχη μέρα σ'αυτό το παρθένο μέρος και γεμάτοι από τόσο όμορφες εικόνες και γεύσεις, ήρθε η ώρα της επιστροφής στη πόλη μας.Η Μεσορόπη θα σου μείνει σίγουρα αξέχαστη!