Οδοιπορικό στο Αιβαλί και τη Σμύρνη

2023-07-17

Σμύρνη-Αιβαλί - Τα δύο διαμάντια της Μεσογείου


Γράφει η Μαρία Συριτζίδου

Το οδοιπορικό μας στη Σμύρνη ξεκινάει από την όμορφη Θεσσαλονίκη με προορισμό τη πολύβουη Σμύρνη. Μετά από αρκετά χιλιόμετρα γύρω στις 7 ώρες και με τις απαραίτητες στάσεις φτάσαμε στο Αιβαλί.

Το Αιβαλί είναι μια παραθαλάσσια πόλη στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας,απέναντι από τη Λέσβο. Το Αιβαλί υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κέντρα του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία μετά τη Σμύρνη. Η μεγάλη του ακμή τοποθετείται γύρω στα 1773 όπου ο Ελληνικός πληθυσμός άκμαζε μέχρι το 1922 όπου και έγινε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών και τη θέση τους πήραν μουσουλμάνοι.

Αιβαλί
Αιβαλί



Σήμερα με γύρω στους 30.000 κατοίκους έχει διατηρήσει πολλά από τα ελληνικά στοιχεία του και είναι ένα αναπτυσσόμενο αστικό κέντρο.

Στο Αιβαλί των γιαγιάδων μας με τα χρωματιστά αρχοντικά του.Εδώ θα βολτάρεις με ένα dondurma στο χέρι (αυτό το μαστιχωτό παγωτό που φτιάχνουν μόνο εδώ) ή με ένα αχνιστό καλαμππόκι στο χέρι χαζεύοντας το κόσμο που πάει και έρχεται και τα φώτα της πόλης που καθρεφτίζονται στη θάλασσα.Εδώ ακόμα θα γευτείς εξαιρετικά θαλασσινά στα παλιά τενεκεδάδικα, μια γειτονιά γεμάτη στενά σοκάκια με τραπεζάκια έξω, συνοδευόμενα από τη ρακί που προτιμούν οι ντόπιοι.

Επόμενη στάση μας και αφού αφήσαμε πίσω μας το Παλιό Κορδελιό, ήταν η Σμύρνη, η πολυτραγουδισμένη αυτή πόλη με τα περίπου πέντε εκατομμύρια κατοίκους. Η Σμύρνη είναι γεμάτη απομεινάρια από τα αρχοντικά σπίτια των Ελλήνων.


Το λιμάνι της Σμύρνης
Το λιμάνι της Σμύρνης


Κάποτε ένιωθες το μεγαλείο της πόλης αντικρύζοντας τα μεγαλεπίβολα μπαλκόνια της και τη περίτεχνη εξωτερική τους εικόνα. Τώρα ελάχιστα έχουν απομείνει να θυμίζουν τους αλλοτινούς καιρούς.

Εντυπωσιακό ήταν και το Ελληνικό Προξενείο στη παραλία της Σμύρνης ενώ δέος σε πιάνει όταν διασχίσεις την ιστορική προκυμαία από όπου αναχώρησε για τον Ελλαδικό χώρο ο Ελληνισμός.

Μετά τη Σμύρνη σειρά είχε η περίφημη Αρχαία Πέργαμος.Η ξενάγηση στο αρχαιολογικό μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιού είναι κάτι μοναδικό.

Η αρχαία Πέργαμος ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας. Ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ και είναι χτισμένη σ'ένα μικρό λόφο 300μ υψόμετρο. Βρίσκεται απέναντι της Λέσβου ενώ συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2014.

Δε μπορούμε όμως να παραλείψουμε και την Τροία. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η Τροία , η πόλη που χαλάστηκε 9 φορές. Εδώ ζήσαμε τος έπος της Ηλιάδας ανάμεσα σε ήρωες όπως ο 'Εκτορας ,ο Οδυσσέας και ο Αγαμέμνονας.

Ο Δούρειος Ίππος



Η Τροία, η πόλη θέατρο του Τρωικού πολέμου που περιγράφεται στην Ιλιάδα του Ομήρου. Περιπλανηθήκαμε στα αρχαία ερείπια της και θαυμάσαμε το αρχαίο θέατρο ,το Παλάτι, την Ακρόπολη, τμήματα των οχυρώσεων αλλά και τον εντυπωσιακό Δούρειο Ίππο.

Φυσικά δε παραλείψαμε να επισκεφτούμε τη Παλαιά Φώκαια ένα λατρεμένο λιμανάκι στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Η Φώκαια από τον 9ο αιώνα που ιδρύθηκε είχε εξελιχθεί σε μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη καθώς έκοψαν νομίσματα από τους πρώτους. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο οι Φωκαείς 'ήταν οι πρώτοι Έλληνες που πραγματοποίησαν πολύ μακρινά ταξίδια. Ακόμα οι Φωκαείς ίδρυσαν πολλές αποικίες όπως στη Κορσική ,στη Σαρδηνία ,και στη Μασσαλία.


Ανεπανάληπτα 'ομως υπήρξαν και τα Μοσχονήσια ,η συατάδα νησίδων και σκοπέλων της Μικράς Ασίας με μεγαλύτερο τη Μοσχόνησο.

Το ταξίδι μας στα παράλια της Ασίας στο Αιβαλί και τη Σμύρνη αλλά και τη Π.Φώκαια με τα Μοσχονήσια ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία με ατελείωτες εικόνες και αρώματα από μέρη αλλοτινά Ελληνικά που θυμίζουν στους παλαιότερους πάρα πολλά αλλά και στους νεότερους προσφέρουν μαθήματα ζωής.